1.9.2014

Niin se vain kuukausi hujahti kirjoittamatta mitään, ja nyt onkin sitten yhtäkkiä virallisesti syksy. Tästä päivästä kuukausi eteenpäin sompailenkin enemmän tai vähemmän sujuvasti koulun ja töiden välillä. Onneksi on kannukaupalla kahvia ja ihania opettajia, jotka lupaavat ettei heidän luennoillaan tarvitse välttämättä olla. Ja vielä lupaavat etteivät laske arvosanaa siitä hyvästä . On siis jotakin hyötyä jo kolmen vuoden aherruksesta ja tunnollisuudesta, jos viimeisen neljän (!) kuukauden ajaksi saa joitakin erivapauksia.

 Elämä hankkeessa on taas mallillaan, vaikka minun viikon poissaoloni ja Doran lähtö takaisin Unkariin saikin arkisen aherruksen hetkeksi pois raiteiltaan. Viikon kauppasienineuvojakurssin aikana opin, ettei kannata syödä sieniä, joita ei varmasti tunnista. Hyvä viisaus, mutta jos vähääkään sienet maistuvat, annanpa neuvon: tästä on tulossa mahtava tattivuosi. Eikäpä tattien kanssa niin helposti vikaan menekään, niillä kun ei taida myrkyllisiä näköislajeja olla. Mutta edelleen, en mene varmana sanomaan kun en tiedä. Niin.

Eräänä sumuisena aamuna järvellä.

Takaisin asiaan. Järvellä on jatkettu mittauksia taukoamatta, ja viime viikolla veimme paikalle lamppuja, jotta muut järvellä kulkijat pysyisivät pimentyvinä syysiltoina turvassa äkkipysäyksiltä. Myös ELY-keskuksen virallinen näytteenottaja vieraili viimeisen kerran tänä kesänä järvellä. Järven tilassa ei ole virallisten eikä meidän vähemmän virallisten tuloksien mukaan tapahtunut paljon muutoksia kesän aikana. Toki hellejaksojen aikana oli huomattavissa aivan luonnollista rehevöitymistä, kun uistinvitaa ja järvikortteita pukkasi tulemaan kuin sieniä sateella, mutta muuten järven tila on pysynyt hyvin vakaana.

Vielä pari viikkoa sitten uistinvita vaikeutti soutamista.

Kävimme myös katsastamassa kuuluisan kosteikon Mankilanjärven liepeillä, sekä joessa olevan padon. Tarkoituksenamme oli asettaa askartelemamme piileväkorit veteen vielä tänä syksynä, mutta saimme kieltävän päätöksen asiantuntijalta; on jo liian myöhäistä. Joskos tässä pääsisi vielä harjailemaan luonnonkiviä hammasharjalla?

Pato.

Vielä viimeisen työkuukauteni aikana jatkamme lautalla käyntiä Kaija Karhusen kanssa. Ja mikseivätpä uudet ensimmäisen vuoden opiskelijatkin voisi vierailla lautalla aiheeseen liittyvien opintojaksojen aikana. Siellä on sitten väkeä näpit jäässä ihan urakalla. Viime aikoina minun selvitystyönikin Mankilanjärveen liittyen ovat loppuneet, ja ne ovat nyt ohjaajien tarkan katselmuksen alaisena. Lopun aikoja ennustaa myös paikalleen fiksattu Hydro-Pohjanmaa –hankkeen loppuseminaaripäivä, 18.11.2014. Vaikka työsuhteeni ei sinne asti jatkukaan, olen lupautunut mukaan vastailemaan kiinnostuneiden kysymyksiin käytännön toimista lautalla. Sitä odotellessa!

Syysterveisin, Laura

pH-anturi, nostettu vedestä puhdistusta varten.

 

Sameusanturi.