17.6.2014

Heippa kaikille! Olen kolmatta agrologivuotta Oulun ammattikorkeakoulussa lopetteleva opiskelija, jonka on määrä toimia kaikille enemmän tai vähemmän tutussa Hydro-Pohjanmaa –hankkeessa projektiharjoittelijana syksyyn asti. Hankehan näkyy Mankilassa monin eri tavoin, mutta minun leipätyönäni on jatkuvatoimisen vedenlaadun mittausjärjestelmän ylläpito, huolto, tarkkailu ja vertailunäytteiden otto, kaiken paperityön lisäksi.

Näin kansankielellä ilmaistuna, minä olen se, joka säällä kuin säällä soutelee tietyin väliajoin Mankilanjärvellä ja himmailee järven keskellä möllöttelevällä lautalla. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että mittauslautalle on asiattomilta pääsy kielletty. Tarkkojen mittaustulosten saamiseksi on tärkeää, ettei mittauksia häiritä eikä järvessä oleviin antureihin kajota.

Sain ensimmäisen kosketukseni Mankilanjärveen toukokuun lopulla, kun kokosimme mittauslautan ja laskimme sen vesille. Konolan Alpolle suuret kiitokset, olette kuulemani mukaan ollut korvaamaton hankkeelle ja apuanne arvostetaan täällä päässä kovasti. Myös minä, joka olen uusi hankkeessa, arvostan todella käyttöömme antamaanne soutuvenettä. Ikävä olisi alkaa uintihommille joka kerta lautalla käydessä. Toukokuun jälkeen käyntejä lautalla on kertynyt jo jonkin verran, ja suoraan soutaminenkin alkaa sujua. Järvellä tekemistäni havainnoista pidän seurantaa Järviwiki-palveluun. Sinne linkki alempana. Tässä voisin vielä mainita varovaisuudesta järven lähettyvillä, jos luonnonyrtit ja niiden käyttö kiinnostavat; rannoilla näyttäisi esiintyvän ainakin paikoin myrkkykeisoa, jota ei parane mennä maistelemaan (terveisin vastikään kauppayrttineuvojan paperit saanut plikka). Järveltä olen tähän mennessä bongannut ainakin uistinvitaa, ulpukkaa, järvikortetta, järvikaislaa… Veden lämpötilakin oli viimeksi lautalla käydessäni jo vajaat 15 astetta, joten kohta voivat rohkeimmat yrittää uimista!

Kuva: Laura Karhu


Kuva: Laura Karhu

Minulle on jo heti Hydro-Pohjanmaa –hankkeen (tai ”hytro-pohojammaa”, niin kuin se monesti Oulussa asuvalla vääntyy) käynyt selväksi ihmisten into olla mukana toteuttamassa hanketta ja huoli oman kotijärven puolesta. On hienoa, että asioihin tartutaan paikallisella tasolla, sillä eiväthän asiat virkamiesportaassa tahdo edetä, saati ikinä alkaakaan. Rannoilla majailevien kesämökkiläistenkin etu on, että järven vesi pysyy sopivana virkistyskäyttöön. Siksi järvellä käy hankkeemme puitteissa myös virallinen, sertifioitu näytteenottaja ainakin kolmesti kesän aikana. Oikein ammattilainen. Nämä näytteet tullaan analysoimaan Suomen Ympäristökeskuksen laboratoriossa, ja niistä saadaan vielä hiukkasen virallisempaa tietoa järven tilasta kuin minun ottamistani näytteistä. Mutta siitä lisää myöhemmin.

Jos hankkeesta tai minun toimistani järvellä herää kysyttävää, tulkaa nykimään rohkeasti hihasta, kun huomaatte minun järvellä olevan. Kesän alussa pyrin käymään ulkomaisen harjoittelijamme Doran kanssa lautalla ainakin kerran viikossa, mahdollisesti harvemmin kesän lopulla. Vaihdan mieluusti pari sanaa järven tilasta kiinnostuneiden ja sen puolesta toimivien kanssa, ja jaan mieluusti sitä vähäistä tietoa, jota olen ehtinyt haalia lyhyen hankehistoriani aikana. Myös tämä blogi toimikoon pienoisena tiedotusalustana, jotta tiedätte mitä kotijärvellänne tapahtuu.

http://www.jarviwiki.fi/wiki/Mankilanj%C3%A4rvi_(57.024.1.001)

Kartan havaintopaikka-merkkiä klikkaamalla löytyvät seurantatiedot Mankilanjärveltä.

Kesää Mankilanjärven parissa innolla odottaen,

Laura Karhu

Projektiharjoittelija, OAMK

Kenttämittaria ensimmäisiä kertoja kokeilemassa, tarkoituksena mitata järviveden pH. Kuva: Kaija Karhunen