25.6.2014

Voihan itku ja hammastenkiristys, mikä päivä Mankilanjärvellä. Vielä seuraavanakin päivänä voi pieni ihminen olla ihmeissään, miten selvittiin kastumatta pois. Oli nimittäin harmaa tiistai-aamu juhannuksen jälkeen, ja suuntasimme Doran kanssa kohti Mankilanjärveä, tarkoituksenamme tavata ELY-keskuksen sertifioitu näytteenottaja rannassa. Oli luvannut sadetta, joten olimme varautuneet runsaalla vaatekerroksella, joka osoittautui myöhemmin jokseenkin turhaksi. ELY:n näytteenottaja tuli ja meni, ja otti näytteet yhdessä hujauksessa lautan lähistöltä. Tuloksista kuulemme myöhemmin.

Jos vesistöissä liikkumiseen tottunut herra ei selvinnyt ilman kommelluksia (hänen harjoittelijalleen meinasi käydä vanhanaikaiset, veneen lipuessa tuulen mukana pois rannasta), mitäpä luulette sitten kahdelle hyvin kuivilta alueilta tulleille kesäharjoittelijalle tapahtuneen?  Kovan vastatuulen takia soutaminen oli kahdelle keltanokalle vähintään haastavaa, ja jos joku tarkkaavainen olisi hoksannut järvenselkää kohti tuolloin ihmetellä, huvittuisi hän vielä ensi juhannuksena. Kunhan kovan ponnistelun jälkeen pääsimme pois rantakasvillisuuden seasta, meni vene ristiin ja rastiin, välillä ympyrää, välillä huovattiin, kirottiin, naurettiin, ajettiin ohi lautasta, palattiin takaisin, päästiin lähelle, tuuli työnsi kauemmas, ähistiin ja puhistiin venettä kiinni lauttaan, kelluttiin karkuun…Jos ei kesän aikana soutulihakset kasva, niin on jo kumma.

Vesinäytteenottoa, kuvassa harjoittelija Dora. Kuva: Laura Karhu

Kyllä me poiskin päästiin, loppujen lopuksi. Maihinnousu tuntuikin sitten yllättävän helpolta menomatkan koettelemuksiin verrattuna. Sitten vain vesinäytepullot konttiin ja kipin kapin hygieenisen vesianalyysin kimppuun. Kasvattelemme kerran kuussa järvivedestä kolibakteereita (Escherichia coli) ja fekaalisia streptokokkeja, jotka ovat koliformisia bakteereja, eli ne ovat yleensä joko ulosteperäisiä tai tulleet veteen maaperästä tai jätevesistä. Nyt ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä kyseessä on vain rutiinianalyysi, eikä minkäänlaista järviveden saastumista edes epäillä.

Valmiit näytteet matkalla rantaan. Kuva: Laura Karhu

Kävikin ilmi, etteivät kasvattelumme joko onnistuneet tai järvivesi on hyvin hyvin hyvin puhdasta, sillä bakteeripesäkkeitä löytyi kumpaakin sorttia alle 1 kpl/100 ml järvivettä. Uimiseen sopivassa vedessä on koliformisia bakteereita alle 500 kpl/100 ml ja suolistoperäisiä enterokokkeja alle 200 kpl/100 ml, virallisten säädösten mukaan. Toistamme kokeen uudelleen heinäkuun lopussa, eli niitä tuloksia odotellessa.

Järviwikiin on seurantatietoja päivitelty, muun muassa veden lämpötila jatkaa vain nousuaan! Myös järvikasvit alkavat tosissaan vallata järvenselkää, ja virallisen tiedon mukaan Mankilanjärvi onkin luontaisesti rehevöityvä järvi, jonka suurta kasvimassaa ei aiheuta mikään ulkopuolinen päästölähde/kuormitus. Siellä jo ulpukat kukkivat komeasti, joten ei kuin poimimaan jos kroppa kestää (minun mielestäni) vielä jokseenkin kylmän veden!

Hygieeninen vesianalyysi – ei vielä valmis. Kuva: Laura Karhu

 

Bakteerit kasvamassa. Kuva: Laura Karhu

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin,

Laura

Projektiharjoittelija