29.7.2014

On jo ilmoja pidellyt. Kuumaa, kuumaa, vielä kerran kuumaa. Riittäisi jo minun puolestani. Näinä hellepäivinä työpäiviämme on ilahduttanut erityisesti oma pieni labrahuoneemme, jossa ilmastointi ei toimi ja ikkunaa ei saa avattua. Kaikkia turvallisuusmääräyksiä rikkoen olemme joutuneet luopumaan erittäin hengittämättömistä valkoisista takeistamme, ja läpsyttelemme avovarpaisin pitkin kaikuvia käytäviä. Onneksi ei ole muita töissä.

Kaunis työpaikka ja ihana kulkupelimme. Kuva: Laura Karhu


Kaunis työpaikkamme rannan kukkineen. Kuva: Laura Karhu

Avojalkaläpsyttelyn lisäksi on riittänyt runsaasti näyttöpäätetyöskentelyä, kun viimein päätin taklata tehtävälistaa pidemmälle; vuorossa ovat viime päivinä olleet erinäiset tiedonhaut, selvitykset, eri lähteiden vertailut luotettavan tiedon löytymiseksi, taulukoiden kasaamiset.. Mielelläänhän noita kuitenkin värkkää, varsinkin kun on niin pikkutarkka ja huolellinen ihminen kuin minä. On mukavaa, kun löytää halutun informaation ja saa sen vieläpä nätisti esitettyä.

Kuten arvata saattaa, on suurin osa minun selvitystyöstäni ollut jotenkin Mankilanjärveen liittyvää. Teille ajattelinkin hiukan kertoilla tehtävästä, jossa selvittelin Mankilanjärven ekologista ja kemiallista tilaa, sekä hydrologis-morfologista muuttuneisuutta. Tavoitteena oli siis tarkastella eri indikaattorilajien määrää ja kokoonpanoa vesistössä (kaloja, pohjaeläimiä, piileviä). Nämä indikaattorilajit kertovat jo paljon vedenlaadusta, sillä esimerkiksi arvokalat eivät viihdy huonolaatuisissa vesissä. Muita tarkasteltavia kohteita olivat ravinnepitoisuudet, ja esimerkiksi kasviplanktonin määrä. Hydrologis-morfologisiin tekijöihin taas kuuluvat esimerkiksi keskimääräinen talvialenema, muutetun rantaviivan osuus kokonaispituudesta, siltojen ja penkereiden vaikutus ja vaellusesteet. Eli aika pitkälti asioita, joihin ihminen on vaikuttanut jollakin tavalla.

 Kaikille näille tiedoille on olemassa asiantuntijoiden määrittämät raja-arvot ja luokat, jopa pisteytykset kullekin järvityypille. Vertaamalla halutun kohteen tietoja näihin raja-arvoihin, saadaan tulokseksi esimerkiksi: ”järvi X on ekologiselta tilaltaan hyvä, mutta HyMo-muuttuneisuudeltaan välttävä”. Harmikseni Mankilanjärvestä ei ollut saatavilla kaikkia tietoja. Esimerkiksi järvieliöstöstä en virallisista tietokannoista löytänyt havaintoja. Siksi tilan arviointi täytyy perustaa vain muutamaan tekijään, mikä nyt ei ole hirvittävän ammattimaista eikä muutenkaan virallista.

Minun selvitykseni pohjalta Mankilanjärven ekologinen tila on tyydyttävä, ja HyMo-muuttuneisuudeltaan erinomainen, jos tyyppinä on lyhytviipymäinen järvi. Jos tyyppinä käytetään taas matalaa, runsashumuksista järveä, ekologinen tila on hyvä, ja HyMo edelleen erinomainen. Ihminen ei siis ole rakentamisellaan vaikuttanut Mankilanjärven tilaan juuri ollenkaan, riippumatta miten järvi tyypitellään. Samoihin tuloksiin oli päästy samojen puutteellisten havaintojen pohjalta OIVA -ympäristö- ja paikkatietopalvelussa, josta löytyy viranomaistietoa Suomen vesistöjen vedenlaadusta ynnämuusta. Tämä luokittelu oli kuitenkin tehty vain järven päätyypin, eli lyhytviipymäisten järvien raja-arvoilla. Minä se taas käytin sekä päätyyppiä että toissijaista tyyppiä. Siitäs saitte, viranomaistahot. Hyödyllinen sivusto tämä Oiva kuitenkin on, sieltä nappasin esimerkiksi tiedot näistä ravinnepitoisuuksista.

Ulpukan siemenkota? Kuva: Laura Karhu

Kylläpä sitä silti kaipailisi tarkempaa selvitystä asiasta. Minut jos joku palkkaisi, niin varmasti asiaan perehtyisin korvia myöten. Tarkemmasta selvityksestä puheenollen, tänään kävimme taas tapaamassa Herra Näytteenottajaa järvellä! Kyseessä oli siis yksi kuukausittaisista ELY-keskuksen virallisista näytteenotoista, ja parin viikon päästä saamme käsiimme tulokset näiden vesinäytteiden laadusta. Saanpahan olla nokka siiven alla taas pari päivää, kun murehdin omia, virallisista tuloksista poikkeavia labratuloksiani. Mikä meni väärin? No, onneksi voin lohduttautua sillä, että olen harjoitellut näitä touhuja vasta pari kuukautta, eikä kukaan ole seppä syntyessään. Paitsi jos syntyy perheeseen nimeltä Seppä. Heh. Hieman huumoriakin mahtuu helteiseen heinäkuuhun!

Kesäterveisin, Laura

Tällainen pikkukaveri hengaili kanssamme kauan aikaa, ei lähtenyt millään karkuun. Kuva: Laura Karhu

 

Tältä näyttää myrkkykeiso. Älä maistele! Kuva: Laura Karhu

 

Ruttner-näytteenotin. Kuva: Laura Karhu

Ai niin! Teimme viime viikolla taas rakastetun hygieenisen vesianalyysin, joka tällä kertaa jopa onnistui! Saimme kasvateltua oikein kauniita bakteeripesäkkeitä. Onneksi tulokset ovat hyvin lohdullisia – näitä vatsapöpöjä kun ei vedessä ole paljon yhtään.

Bakteerimääritys onnistui tällä kertaa – bakteeripesäkkeitä kasvoi. Kuva: Laura Karhu