4.8.2014

MAANANTAI. Todellakin maanantaipäivä elokuun ensimmäisellä työviikolla, ja ilmanvaihto on saatu päälle suurimmassa osassa labraa, mutta ei meidän kopperossamme. Kivaa. Tänään olikin sitten sellainen vaikeuksien kautta voittoon –päivä. Tapamme mukaan suuntasimme jokaviikkoiselle käynnillemme Mankilanjärvelle. Olin aamulla vaatimalla vaatinut että saan lähteä matkaan pahemman puoliskoni autolla (jonka pitäisi olla yhteinen), joka on mukavampi ja ehkä hiukkasen tehokkaampi kulkupeli kuin oma ”naistenautoni”. En kuitenkaan ajatellut että tämän ”naistenauton” takapenkillähän pötköttelevät ikiomat saappaani, eikä niitä enää järven rannalle asti päästyään kannata lähteä hakemaan. Kaikkia luonnonvoimia (ja harjoitteluni ohjaajaa) uhmaten läksin siis järvelle ikkipikkisissä tennareissa. En kastunut, vaikka ajattelin että nyt se plikka molskahtaa.

Ilman saappaita pärjää mutta ilman liivejä ei! Tarkkana muistiinpanojen kanssa.

Eikö mitä, vasta takaisin päästyämme ne vaikeudet vasta alkoivatkin. Saappaiden unohtuminen oli kai vain muistutus, että hei, nyt on maanantai, kaikki voi mennä pieleen. Muistatteko, kuinka kerroin, ettei ilmastointi pelaa ja että labrakopissamme on vain yksi ikkuna, jota ei saa auki? No, nyt se on testattukin, sitä ei saa auki. Leikimme sisustussuunnittelijoita, ja siirsimme ikkunan edestä kaiken pois inkubointikaappia myöten. Siis oikein iso, massiivinen ja painava uunin kaltainen hökötys, sen me kaksi naisihmistä siirsimme paikasta A paikkaan B. Löysimme nimittäin sellaisen kahvan, jolla koko ikkunalasin saisi auki, ja pieni toivonpilkahdus käväisi mielessämme. Pah. Jumissa se ikkuna oli.

Jumissa son.

Päätimme siis alistua kohtaloomme ja aloittaa päivän analyysit; pH, johtokyky, sameus ja kiintoaine. Siis olisimme aloittaneet, jos eksikaattorin kansi ei olisi päivän teemaan sopivasti hitsautunut niin tiukasti kiinni, että vaati kaksi käsiparia, kaikki piilossa olevat voimavarat ja useat kymmenen minuuttia saada se auki. Eksikaattori, sehän on tosiaan paksusta lasista valmistettu astia, jonka sisällä on silikaattia, ja kun kansi laitetaan kiinni, silikaatti imee itseensä kaiken ilmankosteuden, jota astian sisällä on. Kai sinne jonkinlainen alipaine syntyy. Eksikaattoriin sitten laitetaan juttuja, joiden halutaan pysyvän ehdottoman kuivina ja puhtaina. Siellä sattui tällä kertaa olemaan kiintoainesanalyysimme olennaisin elementti, ja voihan ruttoryökäle kun oli tiukassa saada se ulos. Onneksi, kaikki sujuikin tämän eksikaattorin koston jälkeen jokseenkin rauhallisesti, mitä nyt yksi suodatin pärski vettä pitkin maita ja mantuja rikkinäisen tiivisteen takia ja kahvi oli loppu taukohuoneessa. Ah, ihana maanantai!

Edelleen jumissa.

Silti täällä vain porskutetaan päivästä toiseen, ja minullakin riittää hupia tämän työn parissa vielä syyskuun loppuun. Siihen asti voikin odotella näitä päivittäisiä pikku haasteita, samalla kun väkimäärä kesälomien loppuessa toimistolla lisääntyy. Tänäänkin piti ottaa varpaat sormien avuksi kun laskin tätä väkimäärää! Se on merkki, että kohta se alkaa, koulu nimittäin. Kaukana se ei tosiaan ole, sillä illat kuluvat näillä näkymin ensi viikolla nenä kiinni sienikirjassa. Josko parin viikon päästä olisi hallussa sekä yrtti- että sienineuvojan paperit? Jännä nähdä.

Mukavia töihin palaamisen aikoja (ja kesäloman jatkoja onnekkaille)!

Laura K.

PS. Ottakaa vielä viimeisiksi kesälomapäiviksi rentoutumisvinkkejä karvaiselta kaveriltani: