Mankilan kyläjätit

Tarinoita Mankilasta -hankkeessa kerättiin talteen tarinoita kylän ihmisistä, paikoista ja tapahtumista. Valtaosa tarinoista sijoittui lähimmän sadan vuoden ajalle, mutta yksi menneiden aikojen tarina kertoi kylällä asuneista jättiläisistä näin:

”Ammoisina aikoina Mankilassa asui enemmänkin jättiläisiä. Valtaosa niistä piti majapaikkanaan Luppoviitaa. Kaksi tunnetuinta jättiä, Kiljo ja Koljo, olivat kuitenkin asettuneet Siikajoen vastarannoille, nykyisen Kiljonkosken seuduille. Siellä ne elelivät toisistaan juurikaan piittaamatta. Toisinaan näiden kahden välille syntyi kuitenkin eripuraa ja silloin tanner tömisi! Suuria kivenmurikoita perässään vetäen Kiljo ja Koljo asettuivat joen törmälle, kumpikin omalla puolellaan. Siitä ne sitten viskoivat valtavia kiviä toisiaan kohden niin että pauke vain kävi: ”Kilahtiko Kiljossa?” huuteli Koljo ja Kiljo vastasi: ”Kolahtiko Koljossa?” Kävipä kerran jos toisenkin niin, että kivet sinkosivat toisiaan vasten sellaisella voimalla, että ne tippuivat jokeen niille sijoilleen ja niin syntyi Kiljonkoski. Koska jättien rouvat olivat keskenään hyvää pataa, päätettiin kivet jättää paikoilleen. Näin rouvat pääsisivät rupattelemaan toistensa luokse silloin, kun muilta askreiltaan ennättivät.”

Nämä kyläjätit heräävät henkiin syksyllä 2014, kun Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahaston Pohjavirta-hanke rahoittaa kaksi jättiä käsittävän taideteoksen Mankilan kylätalon pihamaalle.

Seuraa Kyläjätti blogia täältä: mankilankylajatit.blogspot.com